Ezek a fenyegetések oxigént hoznak a szívedbe

0
1246

Mi a szívroham? Szívroham akkor fordul elő, amikor a szívizom egyik részében az oxigénben gazdag véráramlás hirtelen leáll, és a szív nem kap oxigént. Ha a véráramlás nem indul vissza gyorsan, a szívizom egy része elhalványul.

A szívroham kezelése akkor működik jól, ha a tüneteket közvetlenül az előfordulás után adják be. Ha úgy érzi, hogy Ön vagy valaki más szívrohama jön, még akkor is, ha nem biztos benne, azonnal forduljon orvoshoz.

A szívroham gyakran a szívkoszorúér-betegség, más néven koszorúér-betegség eredménye. Ez egy olyan állapot, amelyben a koszorúerek belsejében viaszszerű, plakknak nevezett anyag képződik. Ezek a fenyegetések oxigént hoznak a szívedbe.

Jel a tünetekre

Fájdalmat vagy kellemetlenséget érezhet a has egyik vagy mindkét evezőjében, a háton, a vállon, a nyakon, az állkapocson vagy a has felső részén (a köldök felett). Légszomj.

Ez lehet az egyetlen tünete, vagy mellkasi fájdalom vagy kellemetlen érzés lehet előtte vagy vele. Ez akkor fordulhat elő, ha pihen vagy fizikai tevékenységet végez.

A szívroham egyéb lehetséges tünetei a következők:

  • Kap áztatta a túlzott verejték
  • Szokatlanul fáradt bármilyen okból, néha napokig (különösen, ha nő vagy)
  • G. hányinger és hányás
  • Enyhe fejfájás vagy hirtelen szédülés
  • Hirtelen, bármilyen változás az új tünetek vagy tünetek, hogy már volt (például, ha a tünetek felmegy, vagy hosszabb, mint máskor))
  • Minden szívroham nem indul el hirtelen mellkasi fájdalomtól, amelyet gyakran TV-ben vagy filmekben mutatnak be, vagy más tünetek, mint például a mellkasi kényelmetlenség, normálisak.

A szívroham tünetei eltérőek lehetnek az egyik személytől a másikig. Néhány embernek gyakori tünetei lehetnek, és meglepődnek, ha tudják, hogy szívrohama volt. Ha először szívrohama volt, a tünetei nem feltétlenül azonosak valaki másnál.

Forduljon orvoshoz

Ha úgy érzi, hogy Önnek vagy valaki másnak szívrohama van, vagy szívrohama volt, ne hagyja figyelmen kívül, vagy zavarban érzi magát, hogy segítséget kérjen. Hívja az orvost sürgősségi orvosi ellátáshoz. A gyorsabb gyógymód megmentheti az életét.

Ne menjen a kórházba azzal, hogy maga vezet, hagyja, hogy valaki más vezessen. Vegye fel a kapcsolatot a mentővel http://www.noran.hu/recardio-a-sziv-es-a-kardiovaszkularis-rendszer-munkajanak-javitasara-szolgalo-eszkoz/, hogy életmentő kezelést kezdjen a sürgősségi szobában az orvosi munkás útján. Ha orvosa tanácsolta az ilyen típusú kezelést, vegye be a nitroglicerint.

Szívroham akkor fordul elő, amikor a szívizom egyik részében hirtelen elzáródik az oxigénben gazdag véráramlás, és a szív nem kap oxigént. A legtöbb szívroham a szívkoszorúér-betegség következménye.

A szívkoszorúér-betegség kockázati tényezőinek csökkentésével segíthet megelőzni a szívrohamokat. Még akkor is, ha már szívkoszorúér-betegsége van, akkor is lépéseket tehet a szívroham kockázatának csökkentése érdekében.

Ezek a lépések magukban foglalják a szív egészséges életmódjának folyamatos orvosi ellátását, valamint a kapcsolódó feltételeket, amelyek valószínűbbé teszik a szívrohamokat. Beszéljen orvosával, hogy részesülhet-e az aszpirin elsődleges megelőzésében, vagy használjon aszpirint az első szívroham megelőzésére.

Jelek, tünetek és problémák

Minden szívroham nem indul el hirtelen, mellkasi fájdalomtól, amint azt gyakran a TV – ben vagy a filmekben mutatják. Egy vizsgálatban például a szívrohamban szenvedő betegek egyharmada nem szenvedett mellkasi fájdalmat. Azok a betegek, akik nők, idősebb korban vagy nagyobb valószínűséggel szenvednek cukorbetegségben. A szívroham tünetei személyenként változhatnak.

Néhány embernek nagyon kevés tünete lehet, és meglepődik, hogy tudja, hogy szívrohama volt. Ha már korábban is szívrohama volt, a tünetei nem feltétlenül azonosak a másik esetében. A szívroham leggyakoribb tüneteinek ismerete, valamint ezeknek a tényeknek a felidézése nem gyakori tünetek, ha szívrohama van. Ha már korábban is szívrohama volt, a tünetei nem feltétlenül ugyanazok, mint bármely más személy. Néhány embernek azonban lehetnek olyan tünetei, amelyek gyakran előfordulnak.

A szívinfarktus során a szívizom sejtjei elpusztulnak, és a fehérjét a véráramban hagyják. A vérvizsgálatok meg tudták mérni ezeknek a fehérjéknek a mennyiségét a véráramban. Szívroham akkor fordulhat elő, ha ezek magasabbak a normál fehérjeszintnél. Az általánosan használt vérvizsgálatok közé tartozik a troponin teszt, a CK vagy a CK-MB teszt, valamint a szérum mioglobin teszt.

A vérvizsgálatokat gyakran megismételik az idő múlásával az ellenőrzések megváltoztatásához. A trombolitikus gyógyszerek alkalmazása a koszorúér artériákat akadályozó vérrögök eltávolítására szolgál. A legjobb működéshez ezeket a gyógyszereket a szívroham tüneteinek megjelenése után több órán belül kell beadni. Ideális esetben a gyógyszert a lehető leghamarabb be kell adni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here